joi, 5 mai 2011

În vizită la „Doamna T”

material publicitar
În Cluj-Napoca, cu vreo lună în urmă, aşa, cam cu câteva zile înaintea jumătăţii lui aprilie, s-a deschis un local mai aparte.
Semnalat printr-o bicicletă de damă, de pe vremea bunicului, aşezată la intrarea din stradă în gangul de la numărul 15 de pe Bulevardul Eroilor, aşezământul, botezat cu numele eroinei plăsmuite de către Camil Petrescu, Doamna T, din romanul „Patul lui Procust” se află pe partea dreaptă, aproape de capătul dinspre curte al gangului.
Cine ajunge până la intrarea localului scapă de tumultul străzii şi evadarea din dinamica diurnă a vremurilor de azi se poate preface într-un plăcut popas. Întâi, musafirii care trec pragul stabilimentului păşesc în „magasinul” Doamnei T. După ce fac cunoştinţă cu marfa expusă pe rafturile cochetului „magasin:
dulceţuri, ceaiuri, ulei presat la rece, vinuri de colecţie, brânză de capră şi alte produse de acelaşi soi, fără aditivi, fără adausuri suspecte, fără E–uri, sau, altfel spus, ecologice, clienţii care se încumetă să treacă în „dinette” nu fac decât să desăvârşească astfel o călătorie în timp.
Fără maşini fanteziste, fără vrăji, descântece sau alte tertipuri para- sau a-normale, oricine poate evada în timp, şi nu în orice vremuri ci în atmosfera idilico-urbană a Micului Paris, aşa cum era botezat Bucureştiul în perioada dintre cele două războaie mondiale. Condiţia necesară: amatorul de astfel de călătorii trebuie să devină musafirul Doamnei T, a cărei uşă rămâne deschisă pentru oaspeţi zilnic, de luni până duminică, de la ceasurile zece ale dimineţii până la orele zece de la sfârşitul serii şi începutul nopţii, ca să fim în ton cu lungile zile şi scurţile nopţi de vară ce vor sosi în curând.
După această divagaţie de la subiect, lungă preţ de cam tot atâtea clipe de câte au nevoie musafirii pentru a se familiariza cu atmosfera din „dinette”, specifică de asemenea anilor 30 din secolul trecut, dacă aceştia, atenţi la detaliile decorului, nu au observat oferta de căpătâi pentru „dinette” să facem un efort, pentru a nu uita „de ce am venit”: Aşadar, gazdele (a nu se confunda cu ceea ce îndeobşte aşteaptă clienţii să vadă în astfel de localuri, adică ospătăriţe sau barmane)
ci veritabile amfitrioane, vă oferă cafea turcească, preparată în ibrice de aramă, la nisip, ceaiuri din plante adevărate, nu din arome disimulate în fel de fel de cutiuţe sau pliculeţe, un vin de asemenea curat, de care nu s-ar ruşina nici Păstorel Teodoreanu şi necesarele gustări, ce pot pune capac micului desfrâu al papilelor gustative.
Cine alege să petreacă câteva clipe de tihnă, ca musafir al „Doamnei T” se va întoarce negreşit la cochetul „magasin” şi în fermecătorul „dinette” de pe Bulevardul Eroilor nr 15 din Cluj-Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu