sâmbătă, 7 mai 2011

Tehnica “dusului cu preşul” în presa turdeană

de Emil HĂLĂŞTUAN
Cetăţenii Turzii au putut afla, din publicaţia săptămânală “15 minute” sau de pe site-ul acesteia (www.ziar15minute.net), că transportul public urban de călători s-a ieftinit.
Transportul in comun, MAI IEFTIN, la Turda
May 2, 2011
By admin
In sedinta de astazi de consiliu local, care a avut loc la Turda, forul deliberativ local a decis modificarea tarifelor aferente transportului in comun, in municipiul Turda.
Aceste modificari au fost efectuate in conformitate cu modificarile legislative in vigoare, mai precis, in conformitate cu modificarea TVA-ului, de la 19, la 24 la suta.
Totusi, consilierii turdeni si operatorul de transport public au decis sa contribuie la bunastarea calatorilor turdeni, prin diminuarea preturilor la abonamentele pentru transportul in comun.
Astfel, un abonament lunar nominal, pentru o linie, cu numar nedeterminat de calatorii, a fost diminuat de la 75 de lei, la 60 de lei, iar abonamentul lunar nenominal, pentru doua linii, cu numar nedeterminat de calatorii a fost diminuat de la 100 de lei, la 70 de lei.
Singura majorare a preturilor aferente transportul in comun in Turda a fost de…50 de bani, pretul unul bilet de o calatorie fiind modificat de la 1,50 lei, la 2,00.
Consilierul PRM, Doru Anca, a contestat decizia consiliului local, invocand faptul ca turdenii ar circula mai mult cu bilet decat cu abonament, dar replica a venit din partea primarului, Tudor Stefanie.
“Domnule Anca, daca vreti sa facem campanie electorala, haideti sa o facem corect, sa le fie bine mai multor oameni. Stiti bine ca majoritatea turdenilor care circula cu autobuzul, circula cu abonament si ca cei care isi cumpara bilet sunt cei care circula rar cu autobuzul sau care nici macar nu locuiesc in Turda si vin aici in vizita.”, a fost replica cu care Tudor Stefanie “l-a pus la colt” pe Doru Anca.

Aşa arată textul articolului publicat în “15 minute”, reprodus aici cu fonturi italice. În continuare, se va vedea cum modificarea tarifelor practicate, din 9 mai, în transportul urban de călători din Turda este sinonimă cu ieftinirea doar în viziunea “căţeluşilor ” din presa locală care păzesc imaginea democrat-liberalilor, adică a primarului Tudor Ştefănie, în cazul de faţă.
Aşadar, turdenii pot afla din articolul publicat în “15 minute” câtă grijă manifestă Ştefănie faţă de concetăţenii săi: “Domnule Anca, dacă vreţi să facem campanie electorală, haideţi să o facem corect, să le fie bine mai multor oameni” a spus primarul Ştefănie, citat de “15 minute”, cu prilejul şedinţei din 2 mai, când forul deliberativ turdean a aprobat noile tarife practicate de STP Alba Iulia în transportul urban de călători din Turda.
Aşadar, să-i lăsăm pe aleşi, respectiv pe primarul Turzii, Tudor Ştefănie (PD-L), sau pe consilierul Doru Anca, reprezentantul PRM în forul deliberativ turdean, să îşi facă campanie, nu neapărat electorală, dar oricum pentru a obţine un plus de imagine şi să-i informăm pe turdeni despre ceea ce înseamnă, în realitate, modificarea tarifelor practicate de Societatea de Transport Public (STP) Alba Iulia, ce prestează serviciul de transport urban de călători la Turda.
Practic, prin modificările aprobate de Consiliul local Turda în şedinţa extraordinară din 2 mai, tariful mediu pentru o călătorie cu autobuzul, pe traseele din oraş, se majorează, de la 1,50 la 1,80 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 12 procente (cu TVA inclus).
Argumentul în baza căruia se invoca ieftinirea transportului urban de călători la Turda se găseşte în uniformizarea categoriilor de abonamente existente şi, în consecinţă, stabilirea unor tarife unice, pentru fiecare categorie. De exemplu, în cazul abonamentelor lunare, ce dau posesorului dreptul de a circula pe traseele deservite de STP, de lunea până vinerea, preţul versiunii abonamentului pentru toate liniile scade, de la 75, la 60 de lei, dar cel al abonamentului pentru o linie creşte., de la 37 la 60 de lei. Dacă, din creşterea de 23 de lei, ce se constată la acest tip de abonament, se scade ieftinirea de 15 lei, rezultată în cazul tarifului pentru abonamentul pe toate liniile, rămâne o majorare de 8 lei, ce nu seamănă nicidecum a ieftinirea anunţată în articolul din “15 minute”.
În total, pentru toate categoriile de abonamente, rezultă o majorare totală de 46 de lei, a noilor tarife, propuse de STP Alba Iulia şi aprobate de Consiliul local Turda. De asemenea, preţul biletului pentru o călătorie se majorează, de la 1,50 la 1,80 lei, iar un bilet pentru două călătorii va costa 3,60 de lei, în loc de 2,50 lei, ca până acum.
În documentele justificative anexate de STP solicitării de modificare a tarifelor se estimează o scădere, cu peste 100 de mii, a numărului de călători transportaţi lunar pe traseele transportului public urban din Turda. Cu toate că numărul călătorilor va scădea, de la 568.850, la 464.426, lunar. se estimează o creştere medie a profitului, de la 44.055 lei, lunar, la 46.898,5 lei, lunar.
Deşi în articolul 4, aliniatul 3, al contractului de concesiune a serviciului de transport urban de călători, încheiat în 2 aprilie 2010, între Prmăria Turda şi Societatea de Transport Public Alba Iulia, se prevede că “redevenţa (n.r: ce trebuie plătită de STP) va fi indexată anual, cu un procent egal cu rata inflaţiei înregistrată în anul precedent), în 2 mai 2011, data aprobării noilor tarife, această problemă nu a fost discutată, deşi a trecut peste un an de când STP Alba Iulia efectuează transport urban de călători la Turda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu