vineri, 1 iulie 2011

Educaţia, subiect de dezbatere de Ziua Învăţătorului

de Emil HĂLĂŞTUAN
Politicul încearcă să sugrume învăţământul.
În condiţiile de azi, a face şcoală în România este un act de nebunie.
Dascălii, bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi în iubiri de moşie.

Social- democraţii turdeni au iniţiat o serie de dezbateri pe tema politicilor sectoriale propuse de Uniunea Social Liberală (U.S.L), ca alternativă la guvernare, după alegerile parlamentare din 2012. Prima din aceste dezbateri, pe tema educaţiei, s-a desfăşurat miercuri 29 iunie, de la ora 17, la sediul PSD Turda. La această acţiune a luat parte şi preşedintele organizaţiei de femei a PSD Cluj, Mihaela Rozor. Din partea gazdelor, la dezbaterea prin care s-a marcat şi Ziua Învăţătorului, au participat preşedintele organizaţiei PSD Turda, Cristian Matei, vicepreşedinţii Emil Molnar şi Cristel Frînc, precum şi candidatul social-democrat pentru funcţia de primar al Turzii, Radu Stoica.
În cursul dezbaterii toţi vorbitorii au avut o atitudine critică vizavi de situaţia deplorabilă a învăţământului, cauzată de “reformarea” educaţiei, în varianta Guvernului PD-L – UDMR – UNPR. Astfel, preşedintele organizaţiei femeilor social-democrate turdene, profesoara Dora Arion, consideră că “politicul încearcă să sugrume învăţământul”. Avocatul Nicolae Roş, doctor în drept constituţional, aprecia că “în condiţiile de azi, a face şcoală în România este un act de nebunie”.
La dezbatere au luat parte câteva cadre didactice, dar numărul totuşi mic al acestora are drept cauză frica de a-şi pierde locurile de muncă. În acest sens, Dora Arion a precizat: “Multe cadre didactice nu au curajul să se expună şi de aceea au refuzat invitaţia noastră”. Dacă participă la acţiunile PSD-ului, dascălii turdeni au şanse mari să devină şomeri, a reieşit din cuvintele Dorei Arion.
Ziua Învăţătorului, sărbătorită în fiecare an, la 30 iunie, marchează data de “naştere” a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România. În 1927 Tribunalul Ilfov a autentificat statutul AGIRO, prin sentinţa cu numărul 39. Se oficializa astfel solidaritatea de breaslă la nivelul României Mari -corolar al tradiţiei asociative învăţătoreşti începută la 1869 în diferitele provincii în care exista şcoală românească.
,,Bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi în iubiri de moşie,, după cum spunea un dascăl arădean în 1923), învăţătorii îşi au ziua lor în 30 iunie.
Programul USL pentru educaţie prevede extinderea învăţământului obligatoriu şi modificarea sistemului de evaluare pentru admiterea la liceu şi pentru susţinerea examenului de bacalaureat, precum şi modificarea programelor de învăţământ.
Programul USL cu privire la educaţie, intitulat "O şcoală inovativă, o şcoală pentru cariera profesională şi pentru viaţă”, propune, printre altele, extinderea îmvăţământului obligatoriu la nouă clase, precum şi adoptarea unor metodologii de fixare a profesorilor la catedră, eliminând provizoratul. Prezentarea programului sectorial pentru educaţie a fost făcută la iniţiaitva organizaţiilor de femei social-democrate din Turda şi din Cluj. Programul USL cu privire la educaţie a fost prezentat de către Dora Arion, Mihaela Rozor, Raluca Brehar (PSD Cluj) şi prof. Geanina Ciobanca (PSD Turda).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu