duminică, 23 octombrie 2011

Concursul naţional „Toleranţă şi convieţuire în spaţiul public”: Dobrogenii, pe primele două locuri

de Emil HĂLĂŞTUAN
Cîştigătorii celei de-a VII-a ediţii a concursului naţional „Toleranţă şi convieţuire în spaţiul public” au fost anunţaţi în cursul unei ceremonii desfăşurate sîmbătă, 22 octombrie, la sediul Centrului Raţiu pentru Democraţie (CRD), din Turda.
Premiul întîi, în valoare de 600 de euro, a revenit elevilor Andrei Năvălici şi Adrian Fătu, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanţa. Cei doi elevi au cîştigat concursul cu un proiect pe care juriul l-a apreciat drept „foarte bine structurat” ce urmăreşte combaterea delincvenţei juvenile.
Premiul al doilea, în valoare de 400 de euro, a fost acordat elevelor Giorgiana Hangu şi Claudia Chivu, de la Liceul Teoretic „Gheorghe Munteanu-Murgoci” din Măcin, judeţul Tulcea. Lucrarea acestora a avut ca subiect problemele extrem de grave ale unei comunităţi de ţigani ce sălăşluiesc în apropierea Măcinului şi posibilele soluţii de ameliorare a condiţiilor în care trăiesc acei oameni.
Elevii Alexandru Lotoroşanu, Andreea Păcală, Georgiana Dinculeasa, Andrei Cosmin, Andrei Ivănoiu şi Andrei Bălulescu, de la Colegiul Tehnic „Lorin Sălăgean” din Drobeta-Turnu Severin au obţinut premiul trei, în valoare de 200 de euro. Concurenţii, împreună cu alţi colegi din şcoala lor, au confecţionat 1500 de cocori din hîrtie, pentru care au obţinut 3000 de dolari de la o fundaţie americană. Banii au fost apoi donaţi pentru reconstrucţia unei şcoli din Japonia.
La ediţia din anul acesta a concursului „Toleranţă şi convieţuire în spaţiul public” s-au acordat trei menţiuni, în valoare de cîte 100 de euro. Acestea au revenit echipajelor de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, de la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” din Cluj-Napoca şi celui de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani.
Premiile şi diplomele au fost înmînate cîştigătorilor de către profesorul universitar dr. Doru Radosav, directorul CRD, de profesorul Hadrian Arion, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi de profesorul Florin Stan, coordonatorul concursului.
La ediţia din acest an au participat 458 de elevi şi de profesori, de la licee şi colegii din toată ţara. Premiile acordate de Centrul Raţiu pentru Democraţie şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au avut o valoare totală de 1500 de euro. Concursul „Toleranţă şi convieţuire în spaţiul public” ce se adresează liceenilor, urmăreşte dezvoltarea atitudinii democratice, civice şi responsabile a acestora. Concursul, iniţiat de Centrul Raţiu pentru Democraţie şi desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Colegiul "Emil Negruţiu" din Turda, este inclus în calendarul activităţilor educative naţionale extraşcolare al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Directorul CRD, profesorul universitar dr. Doru Radosav, a menţionat, în discursul său, că, prin organizarea acestui concurs s-au concretizat cîteva idei desprinse din gîndirea lui Ion Raţiu. despre ceea ce înseamnă democraţia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu