duminică, 27 noiembrie 2011

Expoziţie de pictură: Maria Matean propune o călătorie în “spaţiul aperceptibil”

de Emil HĂLĂŞTUAN
Galeria municipală de Artă din Turda găzduieşte expoziţia de pictură realizată cu lucrări semante de către Maria Matean. Profesoară la Liceul de Arte Plastice “Romul Ladea” din Cluj-Napoca, artista propune vizitatorilor galeriei turdene o călătorie “în spaţiul aperceptibil” înfăţişat privitorilor în cele 13 tablouri expuse. Lucrările grupate de Maria Matean în ciclul “Spaţiu aperceptibil” au fost create între anii 2004 şi2011.
În viziunea Mariei Matean, expresia “spaţiu aperceptibil” defineşte, iar lucrările sale zugrăvesc “integrarea percepţiilor în experienţa individual anterioară”. În traducere, aceasta ar însemna, potrivit explicaţiilor Mariei Matean, că “lumea plastică o ia înaintea celei concrete, cotidiene, transformînd realitatea în forme aperceptibile. Astfel se creează o paralelă între vis şi realitate. Amintirea inocenţei se metamorfozează prin elementele specifice picturii: grund, textură, culoare, tuşă”, după cum precizează artista.
La vernisarea expoziţiei, Lucian Ţînţariu, profesor la acelaşi liceu clujean ca şi Maria Matean, aprecia că în lucrările prezentate în “personala” de la Turda se regăsesc “forţa şi sinceritatea” etalate de Maria Matean încă de pe vremea cînd era elevă de liceu.
Profesoară, pentru o scurtă perioadă de timp, la Cîmpia Turzii, Maria Matean are legături mai strînse cu Turda din anul 2007, cînd a participat la tabăra internaţională de creaţie, organizată la Rimetea de filiala turdeană a Uniunii Artiştilor Plastici.
Expoziţia, ce poate fi vizitată de marţea pînă sîmbăta, între orele 10 şi 16, rămîne deschisă publicului pînă în 30 noiembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu