luni, 5 decembrie 2011

Monument închinat libertăţii conştiinţei şi toleranţei religioase

de Emil HĂLĂŞTUAN
Sculptorul turdean Suba Laszlo a avansat ideea realizării unui monument prin care s-ar marca, proclamarea şi legiferarea, pentru prima dată
în lume, a libertăţii conştiinţei şi toleranţei religioase. Evenimentul s-a petrecut în 13 ianuarie 1568, cînd Dieta Transilvaniei, întrunită la Biserica Romano-Catolică din localitate, a emis Edictul de la Turda, prin care a hotărît că adepţii celor patru culte creştine, catolic, reformat, de rit lutheran, respectiv calvin şi cel unitarian, îşi pot practica neîngrădiţi ritualurile specifice credinţei lor.
Cu ocazia ediţiei de vineri, 2 decembrie, a “Întîlnirilor colocviale” ce se desfăşoară la Turda sub egida Asociaţiei “Rei Culturae Fautores” şi a Clubului Social-Medical, reprezentanţii acestor două organizaţii neguvernamentale, dar şi cei ai Asociaţiei “Atelier 7+”, respectiv “Filarmonia” au fost de acord cu susţinerea ideii lansate de către Suba Laszlo. Cei aproximativ 20 de participanţi la întîlnirea desfăşurată în sala de conferinţe a hotelului “Centrum” din Turda, au convenit să se întîlnească în a doua jumătate a lunii ianuarie, pentru a dezbate un plan de lucru, prin care s-ar putea concretiza ideea realizării unui monument dedicat proclamării libertăţii conştiinţei şi libertăţii religioase şi amplasarii acestuia într-un loc adecvat din Turda. De asemenea, participanţii la ediţia din decembrie a “Întîlnirilor colocviale” printre care s-au aflat artiştii plastici Agneta Labancz Cismaşiu, Marta Deleanu, Alexandru Picovici, Iosif Stegaru, Flaviu Bugnariu sau Manole Ciui şi-au exprimat intenţia de a solicita şi altor organizaţii neguvernamentale din Turda susţinerea ideii lui Şuba Laszlo, pe care regizorul Ovidiu Cosac a catalogat-o drept germenele creării “unei axe a reconcilierii etnice şi de suflet” a turdenilor, dar nu numai.
Evenimentul proclamării şi legiferării libertăţii conştiinţei, respectiv a toleranţei religioase de către Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda, între 6 şi 13 ianuarie 1568, a fost legat de numele regelui Ioan Sigismund Zápolya (primul principe al Ardealului, apoi rege al Ungariei, între anii 1540 - 1571) si de cel al lui
David Ferenc (Francisc) – 1510 - 1579, întemeietorul şi primul episcop al Bisericii Unitariene, înfiinţată la Turda în ianuarie 1568. După moartea lui Ioan Sigismund Zápolya, în luna noiembrie a anului 1579, David Ferenc a fost martirizat în Cetatea Devei. (blog Istoria Turzii – Radu Cerghizan)
Potrivit Wikipedia, autorul textului Edictului de la Turda a fost reformatorul italian Giorgio Blandrata, medic si doctor al Universitatii Montpellier, din Franţa, eretic expulzat din Italia, dar si de către Calvin, de la Geneva. Ajuns medic de curte la Principele Transilvaniei, Ioan Sigismund Zápolya (Ioannes secundus de Alba Iulia), Blandrata a reuşit să determine adoptarea, prin acelaşi edict de la Turda, a religiei unitariene. Conform Wikipedia, aceasta reprezintă “reeditarea ereziei lui Arius, din Anno Domini.300, condamnată la Conciliul de la Niceea”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu