duminică, 12 februarie 2012

Andrei Marga, despre mistificările propagandistice ale regimului Băsescu

de Emil HĂLĂŞTUAN
Aflat la Turda, cu prilejul manifestării organizate de liberali pentru anunţarea componenţei Biroului Politic de conducere al filialei locale a PNL, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj–Napoca, profesorul universitar Andrei Marga, s-a referit în discursul său la „mistificările propagandistice” ale regimului Băsescu.
Potrivit lui Marga „transmise de la cel mai înalt nivel al puterii” acestea încearcă să inducă opiniei publice faptul că România se bucură de stabilitate economică. ”Mulţi naivi cred că aşa stau lucrurile, dar un deficit de 3,6 miliarde de euro la bugetul pensiilor şi al salariilor este inadmisibil” apreciază Andrei Marga.
Referindu-se, în continuare, la o afirmaţie a Andreei Paul Vass, care a transmis că România este campioana Europei la creştere economică, profesorul Andrei Marga a afirmat că succesele la care s-a referit fostul consilier al fostului premier Emil Boc reprezintă fie o creştere similară cu a unei echipe de fotbal ce promovează din campionatul judeţean în divizia C, fie, cel mult, o stabilitate a stagnării economice.
Dincolo de mistificarea propagandistică propagată de regimul Băsescu, realitatea economică a României arată altfel. Potrivit lui Marga, în ultimii trei ani România a pierdut circa un sfert din produsul intern brut, iar valoarea investiţiilor s-a redus, de la 16 miliarde la două miliarde de euro. Printre „succesurile” guvernării Boc se află şi pierderea a 700 de mii de locuri de muncă. Practic, avem de a face cu „prăbuşirea investiţiilor publice şi a veniturilor reale” a conchis Marga. În ciuda acestui fapt „la noi se moare de grija grecilor, cînd ar fi cazul să murim de grija românilor” a adăugat rectorul UBB, Andrei Marga.
Şi statu-i sărac şi cetăţenii sînt săraci, iar reforma propovăduită de Traian Băsescu se reduce la tăierile de venituri, practică ce, în opinia lui Marga s-a transformat într-o disciplină sportivă pentru guvernanţi. „Orice reformă începe cu un mic proiect” a enunţat Marga condiţia necesară, însă acesta lipseşte, iar măsurile promovate de Băsescu sub umbrela reformării statului au ca rezultat „desfigurarea democraţiei”. Andrei Marga consideră că ideile parlamentului unicameral, reducerea numărului dascălilor, imixtiunea în viaţa privată a cetăţenilor, sau obsesia deficitului bugetar, caracteristice dictatorului fascist al Italiei, Benito Mussolini, dar reînviate acum de Băsescu, fac parte dintr-un arsenal perimat al Europei. Toate aceste măsuri au ca scop reducerea ponderii opoziţiei, deziderat urmărit şi de Traian Băsescu, după cum apreciază profesorul universitar Andrei Marga.
Referindu-se la tema întineririi clasei politice, lansată recent de către preşedintele României, Traian Băsescu, rectorul UBB califică folosirea acestui subiect în lupta politică drept „una din cele mai funeste strategii care se pot închipui”.
Preşedintele organizaţiei PNL Turda. Profesorul universitar Călin Felezeu susţine că Andrei Marga este „cea mai prezentă voce a opiniei publice din România în ultimii ani”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu