joi, 8 martie 2012

Flori şi forme, sau, de la Fantasticon la Spiritul Pădurii

de Emil HĂLĂŞTUAN
Expoziţia găzduită în aceste zile de galeria Tour d’Art, situată la etajul întîi al unei clădiri din centrul Turzii, Piaţa Republicii nr. 14, ce cuprinde picturi semnate de către Gavril Nechifor şi rădăcini ce întruchipează felurite forme, descoperite şi prelucrate de către Iosif Stegaru, a ridicat ştacheta expoziţiilor realizate pînă acum de către plasticienii turdeni.
Vernisată marţi, 6 martie, expoziţia, intitulată „Flori şi forme” oferă privitorilor graţia florilor în glastre, în 14 -15 variaţiuni pe aceeaşi temă, care de care mai atrăgătoare, datorită cromaticii generoase. Din aceste lucrări, pictate de către Gavril Nechifor, în ultimii doi ani şi expuse pentru prima dată privirilor publicului amator de arte vizuale, se desprind cîteva constatări, pe care le-a îmbrăcat în vorbe potrivite profesoara Gabriela Leoveanu. În discursul său, aceasta şi-a expus observaţiile potrivit cărora florile pictate de Gavril Nechifor se individualizează fie prin „lecţia de verticalitate oferită oamenilor” fie exprimă sentimente, iarăşi umane, precum „deznădejdea, provocată de lipsa luminii”.
„Formele, firimituri ale naturii” culese de Iosif Stegaru, care plasează rădăcinile pe care le prelucrează la „graniţa dintre arta decorativă şi sculptură” după cum a mărturisit autorul, se îmbină, în mod fericit, cu florile din picturile lui Gavril Nechifor. Conduse de Spiritul Pădurii, întruchipat într-o rădăcină în formă de flăcări, Pasărea Phoenix, Răsfăţata, Egreta, soli ai neamului păsăresc, flancate de „artileria grea” alcătuită din cohortele comandate de mai războinicii Dragon, Berbec sau Călugăriţă, ce camuflează „arma secretă” personificată de Fantasticon, oastea, apărută din rădăcinile trezite la o nouă dimensiune a vieţii, graţie talentului lui Iosif Stegaru, parcă păzeşte „florile” izvorîte din penelul lui Gavril Nechifor, aşa cum şi aievea, mintea ordonată inginereşte a neobositului căutător de plăsmuiri în rădăcinile eşuate la margine de ape, veghează asupra „maestrului” care, boem pînă în măduva oaselor, ignoră adesea prozaicele îndatoriri plebee, situate mult dedesubtul trăirilor olimpiene ale lui Gavril Nechifor.
Galeria Tour d’Art, patronată de către soţii Sonia şi Robert Cojan şi amenajată de către posesorii unui gust rafinat în materie de decoraţiuni interioare, adaugă karate expoziţiei „Flori şi forme” apreciată, la vernisare, de circa 30 de persoane. „Mereu aceleaşi la toate evenimentele de acest gen şi mult prea puţine” consideră profesoara Gabriela Leoveanu care a conchis: „Artiştii plastici, mulţi pentru un oraş mic, reprezintă o comoară pe care turdenii nu ştiu să o aprecieze”. Despre lucrările expuse a mai vorbit profesorul Valer Suciu, decanul de vîrstă şi mentorul marii majorităţi a pictorilor turdeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu