duminică, 18 martie 2012

Turda, înfrăţită cu Kiskunfelegyhaza

de Emil HĂLĂŞTUAN
foto: LADANYI Emese
Vineri, 16 martie, cu începere de la ora 9, la Sala Mare a Primăriei din Turda a avut loc ceremonia semnării acordului oficial de înfrăţire dintre municipiul Turda şi oraşul maghiar Kiskunfelegyhaza. Acordul a fost semnat de către primarii celor două oraşe, Tudor Ştefănie, respectiv Kapus Krisztian.
Într-un comunicat al Primăriei Turda, se menţionează că „între cele două oraşe partenere s-au derulat schimburi culturale şi de bune practici administrative, dorinţa reciprocă fiind aceea de a statua raporturile bune de colaborare prin semnarea, în cadru oficial, a acordului de înfrăţire”. Se mai precizează că documentele semnate vineri, 16 martie, de către primarii oraşelor Turda, respectiv Kiskunfelegyhaza (Ungaria) „au fost avizate favorabil de către Ministerul Afacerilor Externe din România, Direcţia Drept Internaţional şi Tratate, precum şi de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, Direcţia Generală de Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale”.
Acordul de înfrăţire încheiat între localităţile Turda şi Kiskunfelegyhaza prevede colaborarea celor două părţi semnatare, în domenii precum cultura, sportul sau învăţămîntul.
În acest sens, joi, 15 martie, s-a semnat un protocol de colaborare între Liceul Teoretic „Josika Miklos” din Turda şi Grupul Şcolar Mixt (KOAI) din Kiskunfelegyhaza.
Directorul Liceului Teoretic „Josika Miklos” din Turda, profesoara Rus Fodor Dora şi omologul său, de la şcoala din Kiskunfelegyhaza, au semnat protocolul în timpul ceremoniei desfăşurate în Biserica Romano-Catolică, pentru sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Un acord similar a fot semnat vineri, 16 martie, de către reprezentanţii colegiului turdean „Emil Negruţiu” şi cei ai Colegiului cu profil agrar din Kiskunfelegyhaza.
Delegaţia din Kiskunfelegyhaza, sosită la Turda joi, 15 martie, de Ziua Mondială a Maghiarilor de Pretutindeni,, a participat la un program cultural-artistic desfăşurat la Biserica Romano-Catolică din centrul Turzii. Protagoniştii programului, elevi de la şcoala generală din Kiskunfelegyhaza, respectiv de la Liceul Teoretic „Josika Miklos” din Turda, au omagiat memoria poetului Petofi Sandor, revoluţionar maghiar paşoptist care, în drumurile sale prin Transilvania, a poposit şi la Turda. Prin ceremonia desfăşurată la Biserica Romano-Catolică din centrul Turzii, oaspeţii din Kiskunfelegyhaza şi membrii comunităţii maghiare din Turda au dorit să transmită o invitaţie la convieţuire paşnică, în deplină libertate.
Din partea autorităţilor locale, la ceremonie a luat parte viceprimarul Turzii, Mircea Irimie. După manifestare, încheiată seara, la ora 19, cele circa 300 de persoane care au asistat la programul artistic de la Biserica Romano-Catolică, au participat la ceremonia depunerii de coroane de flori, la grupul statuar ce îl înfăţişează pe poetul Petofi Sandor, împreună cu familia, amplasat în curtea Casei Memoriale Petofi, situată pe strada Dr. Ioan Raţiu din Turda.
Programul delegaţiei maghiare a mai cuprins participarea la ceremonia dezvelirii unei plăci comemorative, montată în Cimitirul Central din Turda, în memoria celor cîţiva ostaşi maghiari, originari din Kiskunfelegyhaza, care au căzut în luptele desfăşurate la Turda în timpul celui de-al doilea război mondial.
Pe parcursul derulării evenimentului, ce a avut loc vineri, 16 martie, cu începere de la ora 15, strănepotul unuia dintre ostaşii din Kiskunfelegyhaza, care au căzut în luptele de la Turda, din toamna anului 1944, a citit cîteva din scrisorile trimise acasă, de pe front, de către militarul maghiar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu